Infrastructuur
Niet alleen het mobiliteitsbeleid draagt bij aan een betere bereikbaarheid van de campus. Ook de infrastructuur op en rondom de campus is daarbij belangrijk. In de nieuwe toekomstvisie voor de Campus Heijendaal, is vastgelegd dat het gebied wordt ingericht volgens het zogenaamde STOMP-principe: Stappen / Trappen / OV / deelmobiliteit (Mobility as a Service)) / Privé-auto. De komende jaren zal de infrastructuur op en rondom de campus hierop aangepast worden. We willen dan meteen de verkeersknelpunten die er zijn aanpakken.
Minder ongevallen, minder verkeerslawaai, een schonere lucht en een afname van het aantal korte autoritten. Dat zijn de effecten als de maximum snelheid op een groot aantal wegen in de stad naar 30 km/uur gaat. Ook de wegen rondom de campus worden 30 km-wegen. Waar dat zonder grote aanpassingen kan (Houtlaan/Erasmuslaan/ Philips van Leydenlaan) gaat het half 2026 in. Op de Kapittelweg en de Heyendaalseweg wordt de verlaging van de rijsnelheid gekoppeld aan groot onderhoud, waarbij de wegen worden heringericht. Op de Sint Annastraat blijft de maximum toegestane snelheid wel 50 km/uur. Lees meer over dit plan.
Op verschillende plekken op en rondom de campus zijn verkeersknelpunten. Samen met de bewoners kijken we hoe we de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid op deze plekken kunnen verbeteren. Op de d’Almarasweg/Kwekerijweg zijn maatregelen genomen om de veiligheid voor fietsers te verbeteren. Het kruispunt Kwekerijweg/Heyendaalseweg/Houtlaan gaan we ombouwen tot ovatonde (ovale rotonde), zodat het daar veiliger en overzichtelijker wordt. De Laan van Scheut willen we omvormen tot fietsstraat. Als de Kapittelweg en de Heyendaalseweg aan de beurt zijn voor groot onderhoud gaan we ook deze straten aanpassen. Hier zijn het verbeteren van de oversteekbaarheid en de doorstroming/veiligheid ter hoogte van de Erasmuslaan belangrijke opgaven.
Auto’s, fietsers, voetgangers en OV willen we zoveel mogelijk scheiden. Dat is goed voor de doorstroming én voor de verkeersveiligheid.
Bezoekers van de campus rijden nu nog vaak onnodig rond, op zoek naar een parkeerplek. Dit willen we tegen gaan door een duidelijke parkeerroute met een verwijssysteem te maken.
Vanaf station Heyendaal kiezen veel mensen ervoor om te lopen naar hun eindbestemming. Daarom willen we de looproutes tussen station Heyendaal en de HAN, het Radboudumc en de bestemmingen aan de Heyendaalseweg verbeteren. Hiervoor wordt de Verlengde Groenestraat aangepast en komt er in het verlengde daarvan een betere oversteek op de Heyendaalseweg. De oversteekplaatsen op de Kapittelweg en de Heyendaalseweg gaan we verbeteren als we deze wegen opnieuw gaan inrichten.
In de Gebiedsvisie Campus Heijendaal is vastgelegd dat er vooral ruimte moet komen voor fietsers en voetgangers. Op het campusterrein willen de instellingen meer groen toevoegen en aantrekkelijke wandel-, fiets- en beweegroutes maken. Niet alleen voor de medewerkers, studenten en bezoekers maar ook voor de omwonenden van de campus.

Om de verkeersdrukte in Heijendaal te monitoren is een speciaal dashboard ontwikkeld. Hierop is te zien hoeveel motorvoertuigen er over de detectielussen bij de verkeerslichten rondom de campus rijden. Het aantal fietsers wordt ieder najaar gemeten met behulp van speciale tellussen. Verkeersdrukte campus Heijendaal | Tableau Public