Anders reizen

De campusinstellingen hebben de ambitie om het aantal auto’s, zeker in de spits, terug te dringen en om het reizen van en naar de campus ‘groener’ te maken. Daarom stimuleren ze het reizen met de fiets, het OV, en deelvervoer. Waar dat mogelijk is wordt ook reizen buiten de spits gestimuleerd.

Stimuleren fietsgebruik
Stimuleren fietsgebruik

Veel medewerkers en studenten komen al met de fiets.  De Campusinstellingen stimuleren het gebruik van de (elektrische fiets) bijvoorbeeld met probeeracties, financiële regelingen, goede oplaadfaciliteiten, stallingsmogelijkheden en douches.

Dienstreizen
Deelmobiliteit / Mobility as a Service

Voor het maken van dienstreizen kunnen medewerkers gebruik maken van deelmobiliteit. Alle instellingen beschikken over deelauto’s. Daarnaast zijn op verschillende plekken op de campus hubs ingericht voor deelfietsen en -scooters.

Combi-reizen
Combi-reizen

Voor werknemers en studenten die verder weg en niet in de buurt van een station wonen, lijkt de auto de enige optie. Dat is ook wat de bestaande reisapps aangeven. Voor veel mensen blijkt echter de combinatie auto/OV, via hubs of transferia een heel goed alternatief. Zeker als de eindbestemming druk is of als er lastig geparkeerd kan worden. Om kennis te maken met deze manier van reizen is er in de eerste helft van 2023 een pilot geweest van de campusinstellingen en de OV bedrijven. Gekoppeld aan deze proef is een combiplanner ontwikkeld die de autoreis naar de campus vergelijkt met verschillende combireizen. 

Samenrijden
Samenrijden

Door samen met anderen naar het werk te rijden, komen er minder auto’s naar de campus. Wie carpoolt bespaart bovendien op de brandstofkosten en zorgt voor minder CO2 uitstoot. Bij het Radboudumc loopt nog tot eind 2025 een pilot waarbij er tijdelijk 14 gratis parkeerplekken zijn voor carpoolers.  De speciale Swidg- app brengt de potentiële carpoolers met elkaar in contact. Als de pilot is afgelopen, wordt gekeken of en in welke vorm de regeling wordt voortgezet.

Slim roosteren
Slim roosteren

Anders reizen kan ook gaan over het tijdstip waarop je reist. In 2018 is gestart met Slim Roosteren waarbij er geschoven is met de onderwijsroosters. Door de HAN te laten starten om 9.00 uur en de Universiteit om 8.30 uur is dat de piek in het OV gemiddeld tot maar liefst 20% is teruggebracht. Op de Maaslijn wel met 40%.