Zero emissiezones stadslogistiek komen eraan

De campus Heijendaal wordt met ingang van 2025 één van de drie Nijmeegse zero-emissiezones voor bestelbussen en vrachtwagens. De invoering van de zero-emissiezones is een van de maatregelen die de gemeente neemt om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Op woensdag 20 maart organiseert Gemeente Nijmegen voor omwonenden een bijeenkomst waarbij er de gelegenheid is vragen te stellen over de invoering van de Zero Emissiezone voor stadslogistiek (ZES).

De stad groeit en daarmee groeit het logistiek vervoer ook. Logistieke voertuigen stoten schadelijke stoffen uit. Net als 28 andere Nederlandse gemeenten heeft ook de Nijmeegse gemeenteraad besloten zero-emissiezones in te voeren voor stadslogistiek. Met ingang van 1 januari 2025 mogen alleen nog maar schone bestelbussen en vrachtwagens rijden in de volgende gebieden:

  • de binnenstad,
  • het Hof van Holland,
  • campus Heijendaal.

Het gaat daarbij om leveranciers van producten, maar ook om bedrijven die diensten aanbieden, zoals onderhoudsbedrijven. Er een overgangsperiode tussen 2025 en 2030, voor bepaalde voertuigcategorieën gelden dan nog uitzonderingen en vrijstellingen. Bijvoorbeeld voor nieuwere, schonere voertuigen en voor bijzondere voertuigen zoals brandweerwagens. De invoering van zero-emissiezones gaat in het hele land zorgen dat de logistiek flink zal verduurzamen. Door schonere voertuigen, maar ook door het gebruik van logistieke hubs buiten de stad. Er wordt verwacht dat er niet alleen schoner maar ook minder logistiek verkeer gaat rijden. Klik hier voor meer informatie.

Verkeersbesluit

Voor de invoering van de zero-emissiezone is onlangs een concept-verkeersbesluit gepubliceerd. Daarin zijn onder andere de grenzen van het gebied opgenomen. Tot 28 maart a.s. kan iedereen reageren. Hiermee krijgt de gemeente inzicht in mogelijke knelpunten en/of onduidelijkheden in de voorgestelde maatregelen en ontheffingen. Het verkeersbesluit en de ontheffingen worden hierop aangepast. Het definitieve verkeersbesluit wordt in het vierde kwartaal van 2024 vastgesteld. De documenten zijn digitaal in te zien, of bij de balie op het gemeentehuis tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Informatiebijeenkomst 20 maart

Ondernemers en vervoerders zijn de afgelopen tijd regelmatig geïnformeerd over de komst van de zero-emissiezones. Zie ook het recente webinar. Mocht u als omwonende nog vragen hebben over wat de invoering van een zero-emissiezone voor u betekent? Kan u op 20 maart van 19.00 tot 20.30 uur aansluiten bij de bijeenkomst over de invoering van de zone. Uiteraard is er genoeg gelegenheid voor vragen. De bijeenkomst vindt plaats op de HAN, Kapittelweg 33, ruimte ‘de blauwe banken’.

*De bijeenkomst heeft reeds plaatsgevonden. Bekijk hier de presentatie.

Links