Subsidieregeling voor sloop en vervanging oude brom- en snorfietsen

Oude brom- en snorfietsen stoten veel ongezonde stoffen uit. Om inwoners te helpen bij hun overstap naar schonere vervoersmiddelen stelt de gemeente Nijmegen subsidies beschikbaar voor sloop en vervanging van deze oude brom- en snorfietsen.

Oude brom- en snorfietsen met een benzinemotor zorgen voor veel uitstoot van stoffen zoals fijnstof en benzeen. Dat is ongezond voor de bestuurders zelf, maar ook voor fietsers en voetgangers. Daarom mogen brom- en snorfietsen van voor 2011 vanaf 2025 niet meer rijden in het stadscentrum, de campus Heijendaal en het Hart van de Waalsprong. Sinds half mei is er een subsidie voor mensen met een laag inkomen. Om te voorkomen dat zij die afhankelijk van de brommer, straks niet meer op hun plek kunnen komen. Zij kunnen €200,- subsidie aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen. Daarnaast is er €600,- aan te vragen voor de aanschaf van een nieuw en schoon vervoersmiddel, zoals een elektrische (brom- of snor)fiets. Als er na drie maanden nog geld over is kunnen ook andere bewoners de subsidie aanvragen. De subsidie is een succes en is al drie keer eerder aangeboden. De subsidie is beschikbaar sinds half mei en hier aan te vragen. De subsidie loopt tot het geld op is.

Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit 2020-2030

De subsidie is een van de maatregelen uit het Uitvoeringsprogramma Luchtkwaliteit 2020 – 2030. In het maatregelenprogramma staat hoe de gemeente voor 2030 wil zorgen voor schonere lucht en gezondheidswinst voor alle Nijmegenaren. Kijk hier voor meer informatie.