Nieuwe CAO academische ziekenhuizen stimuleert duurzame mobiliteit

100% OV-vergoeding, kilometervergoeding voor fietsen en wandelen en een aantrekkelijke fietsregeling. Dat zijn enkele afspraken uit de vernieuwde CAO voor alle academische ziekenhuizen in Nederland. Met het aantrekkelijker maken van duurzamer woon-werkverkeer hoopt ook het Radboudumc dat meer medewerkers de auto laten staan.

Voor medewerkers die een woon-werk-afstand hebben van meer dan 7 kilometer is er 100% OV vergoeding (2e klas). Wie fietst of loopt kreeg eerder een fiscale uitruil maar ontvangt nu een vergoeding van 18 cent per kilometer. Eerder kregen alleen mensen die met de auto kwamen een kilometer vergoeding van 18 cent, tot een maximum van 40 km. De nieuwe regels gaan per 1 oktober in.

Combi reizenĀ 

Per 1 januari 2025 wordt het ook mogelijk om meerdere vervoerswijzen vergoed te krijgen, bijvoorbeeld de combinatie auto en OV. Dat is vooral aantrekkelijk voor mensen die nu de hele rit met de auto doen omdat ze niet dicht bij een station wonen. Voor deze mensen wordt het financieel aantrekkelijk om een deel van de reis met het OV te doen. Vorig jaar was er een succesvolle pilot voor deze manier van reizen: de slimme combireis. Het Radboudumc had al een fietsregeling waarmee medewerkers fiscaal aantrekkelijk een nieuwe fiets kunnen aanschaffen. Deze regeling blijft bestaan.