Hybride Energie Net levert forse besparing op gasverbruik

Afbeelding: Gebouwen gekoppeld op WKO-HEN, medio 2022.

Afbeelding: Gebouwen gekoppeld op WKO-HEN, medio 2022.

Bekijk de afbeelding in groot formaat >

De Radboud Universiteit heeft de afgelopen vijf jaar flink geïnvesteerd in duurzame energie uit Warmte-Koudeopslag. Daardoor is het jaarlijkse gasverbruik inmiddels met 65% afgenomen ten opzichte van 2017.

Deze uitbreiding is niet alleen een grote stap richting het ‘van gas loskomen’ maar ook een belangrijke reductie van de CO2-emissie én een forse besparing op de jaarlijkse energiekosten. Het streven is om uiteindelijk tot een besparing van 75% te komen. Helemaal gasloos zit er voorlopig niet in.  In periodes met strenge vorst is gas nodig om de piek in de warmtevraag op te vangen. Hoewel het technisch mogelijk is de warmtepompen zo in te stellen dat ook de piekvraag kan worden gedekt met warmte uit het WKO-systeem, is die keuze bewust niet gemaakt. omdat de warmtepompen dan heel veel meer elektriciteit verbruiken. Mogelijk zijn er in de toekomst nieuwe besparingsmogelijkheden of ontwikkelingen met groen gas en waterstof waar de universiteit bij aan kan haken.

Het Radboudumc heeft een vergelijkbaar warmtenet en er wordt onderzocht of een koppeling van beide netten op de campus haalbaar is.