20.000 kilometer gefietst van huis naar werk

Maaike van Asperen fietste in 3 jaar tijd 20.000 kilometer met haar e-bike.

Maaike van Asperen fietste in 3 jaar tijd 20.000 kilometer met haar e-bike.

Wethouder Harriët Tiemens zet de fanatieke fietser in het zonnetje.

Wethouder Harriët Tiemens zet de fanatieke fietser in het zonnetje.

20.000 kilometer heeft Maaike van Asperen gefietst in de afgelopen 3 jaar. Een bijzondere mijlpaal, waarvoor onze bestuurlijk trekker mobiliteit Harriët Tiemens haar graag in het zonnetje zette. Maaike probeerde in 2018 gedurende 3 weken een e-bike uit tijdens een e-bikeprobeeractie van ons programma en gemeente Nijmegen. Om daarna zelf een e-bike te kopen en de auto de deur uit te doen. Maaike is een van de vele forenzen in onze regio die duurzaam en gezond reizen belangrijk vinden. Wil jij met jouw organisatie ook zo’n e-bikeprobeeractie organiseren? Slim & Schoon Onderweg helpt je graag.

Tot begin 2018 reed Maaike 3 dagen in de week met de auto van haar huis in Arnhem naar haar werk als ergotherapeut bij het Radboudumc in Nijmegen. Op de heenweg stond ze geregeld in de file op de Waalbrug, en ook naar huis was er vaak vertraging op de weg. Ze wilde daarom wel een e-bike uitproberen toen gemeente Nijmegen en Slim & Schoon Onderweg de campagne FietsNaarNijmegen voerden. Maaike vertelt: “3 weken lang kon ik gratis een e-bike uitproberen. Ik wist al vrij snel: dit is het voor mij. Net als met de auto ben ik met de e-bike ongeveer 3 kwartier onderweg, maar nu kan ik in een keer doorrijden. Zonder oponthoud. Daardoor weet ik nu precies hoe laat ik op mijn werk aankom. Dat geeft veel minder stress. Het is ook heerlijk om buiten te zijn. Ik fiets altijd, ook als het regent. ’s Morgens kan ik even lekker wakker worden op de fiets, op weg naar huis maak ik mijn hoofd leeg. Soms ga ik op huisbezoek en is de afstand te ver om te fietsen. Dan vind ik het echt jammer dat ik met de auto moet gaan.”

Blijven fietsen

Voor Maaike waren er dus genoeg redenen om de auto helemaal de deur uit te doen, zelf een e-bike te kopen en voortaan naar haar werk te fietsen. En nu, bijna 3 jaar later, heeft ze al 20.000 kilometer op de teller staan. Haar man Sandar attendeerde ons programma Slim & Schoon Onderweg op deze bijzondere mijlpaal. Reden voor ons om Maaike in het zonnetje te zetten. Op 12 mei verraste onze bestuurlijk trekker mobiliteit Harriët Tiemens Maaike thuis. Voor Maaike een extra stimulans om te blijven fietsen. “Thuiswerken is lastig, al doe ik sommige consulten wel telefonisch. Dus ik moet wel naar mijn werk in Nijmegen. Maar ook al zijn er nu minder files, ik blijf toch de e-bike gebruiken. Tot mijn pensioen. Die e-bikeprobeeractie heeft me echt over de streep getrokken, ik raad het iedereen aan!”

E-bikeprobeeractie

Als Slim & Schoon Onderweg vinden we het natuurlijk geweldig om te horen dat onze e-bikeprobeeracties mensen ervan overtuigen hun auto te verruilen voor de fiets. Ook veel organisaties in onze regio, zoals Maaikes werkgever Radboudumc, stimuleren hun medewerkers zo veel mogelijk te fietsen als thuiswerken niet mogelijk is. Bijvoorbeeld door de reiskostenvergoeding aan te passen, of met een e-bikeprobeeractie. Wil jouw organisatie ook een e-bikeprobeeractie organiseren, of gratis geadviseerd worden hoe het mobiliteitsbeleid te verduurzamen? Neem contact op met onze Helpdesk, via helpdesk@slimschoononderweg.nl of 085-3031193.